Gå til hovedindhold

Hvordan foregår tankningsprocessen?

At tanke gas er nemt og hurtigt – tankningsprocessen er dog forskellig for de to teknologier CNG (Compressed Natural Gas) og LNG (Liquefied Natural Gas). På nuværende tidspunkt eksisterer der i Danmark CNG-tankstationer og en LNG-tankstation i Padborg.

Optankningsproces ved CNG-teknologien

CNG-tankningsprocessen tager lige så lang tid, som man er vant til fra diesel eller benzin. Så det tager omkring 3-5 minutter at påfylde en personbil ved hurtig opfyldning. En bus ville kunne tankes på 15-20 minutter.

En video fra Biogas Öst og Energikontorer i Östergötland og Norra Småland viser, hvordan tankningsprocessen for CNG-personbiler foregår (på svensk):

 

Få styr på tankstationens mundstykke til tankning af CNG-biler

At tanke komprimeret gas foregår på en anden måde, end vi er vant til fra diesel- og benzinbiler. Der skal andre studser til for at overføre gassen sikkert og med minimalt udslip fra standeren til bilens tank.
I Europa anvendes to forskellige typer mundstykke: CT1000, i det daglige kaldt for NGV1, og CT5000, også kendt som NGV2.


Ved tankstationer med hurtigfyldning, som omfatter alle offentligt tilgængelige CNG-tankstationer i Danmark, anvendes både NGV1- og NGV2-mundstykke.
Mens NGV1 primært er til personbiler, er NGV2 til lastbiler. Forskellen på de to er, at der er mulighed for et større gasflow gennem NGV2 pga. dens størrelse, sammenlignet med NGV1.
Ved de såkaldte ”slow-fill”-tankstationer, som anvendes i Danmark fx til tankning af renovationsbiler i løbet af natten, anvendes NGV1-mundstykke, da et stort gasflow netop ikke er nødvendigt.


Billeder nedenfor viser de forskellige mundstykke-typer:


Personbiler: NGV1-mundstykker (OPW CT1000LS): 

NGV 1 studse

Kilde: Nærenergi

 

Lastbiler: NGV2-mundstykker (OPW CT5000S):

NGV 2 studse

Kilde: Nærenergi

 

Optankningsproces ved LNG-teknologien

At tanke LNG er en lille smule forskelligt i forhold til CNG, men ingen raketvidenskab. Gasum har lavet tre videoer, der viser optankningsprocessen, afhængig af dit bilmærke (på engelsk).

Der findes også en skridt-for-skridt LNG-optankningsbeskrivelse fra Linde her

Optankning med flydende gas foregår meget hurtigt og er afsluttet i løbet af ca. 90 sekunder.

 

I 2013 har Dansk Gasteknisk Center lavet en vejledning for CNG-/naturgastankstationer i Danmark, der kan findes her: https://arkiv.dgc.dk/sites/default/files/filer/publikationer/R1310_vejledning_gastanksationer.pdf