Gå til hovedindhold

Klimavenlig køletransport: Lidl satser på biogas

Lidl satser på biogas

Foto: Lidl Danmark

Transportsektoren er i rivende udvikling for at minimere dens klimapåvirkning.
I Lidl har man i 2020, som led i dagligvarekædens ambitiøse klimastrategi, fået leveret to helt nye gasdrevne lastbiler til to af Lidls vognmænd. De kører distribution af fødevarer med udgangspunkt fra Lidls logistikcenter i Køge og til hele Sjælland og hovedstadsområdet. Lastbilerne kører på biogas og køler lasten med såkaldt cryoteknik. Køling via cryoteknik gør dem 97 procent CO2-neutrale ift. traditionelt dieseldrevet køleanlæg, og kommer til at spare miljøet og Lidl for op til 15 ton CO2 om året pr. lastbil.

”I Lidl har vi et skarpt fokus på vores bæredygtighedsstrategi indenfor logistik, og vi har allerede en lastvogn med en anden grøn teknologi i drift. Med de to nye lastbiler synes vi imidlertid, vi tager endnu et skridt i den rigtige retning, og der er ikke nogen tvivl om, at vi skal videre ad den vej. Bæredygtighed er en bevidst og målrettet strategi hos Lidl”, slutter Marcus Gustafsson, Chief Operating Ofcer i Lidl.

Specialbygget med særlige miljø-, støj- og sikkerhedshensyn

De to nye lastbiler tager sig måske nok ud som almindelige køletransportere ved første øjekast. Men teknikken i dem er helt ny og sammensat efter en række meget specikke krav fra Lidl.

”Scania Danmark har kommet alle vores krav i møde og bygget to topprofessionelle køletransportere. Det primære fokus har været på, at lastbilerne skal være så klimavenlige som muligt. Derudover har vi også haft fokus på at lastbilerne er støjsvage, så de kan distribuere varer til vores butikker på tidspunkter, hvor vi generer andre mindst muligt”, siger Allan Nielsen.

Den nye cryokøleteknik fungerer ved brug af ydende CO2 til nedkøling. Teknikken gør, at kompressorerne udleder op til 15 ton CO2 mindre per dieselanlæg per år og støjer væsentligt mindre. Mens et dieseldrevent transportkøleanlæg typisk støjer op til 80 dB, er støjen fra lastbilernes kølekasse, lift og det cryotekniske anlæg er under 60 dB, hvilket er den maksimale grænse for at opnå den såkaldte PIEK-godkendelse for natdistribution i byerne.

At køleteknikken på lastbilerne ikke er 100 procent CO2-neutrale, skyldes de ressourcer, der bliver brugt til opsamling, ltrering, kondensering og transport af den ydende CO2.

”Jeg håber, at vi med de nye lastbiler vil kunne høste nogle ere erfaringer, så nettet af tankstationer, hvor man kan tanke gas og CO2 i Danmark bliver udvidet, så det bliver attraktivt for ere at gøre deres logistik mere miljøvenlig”, slutter Allan Nielsen.