Gå til hovedindhold

Frode Laursen satser på lastbiler, der kører på flydende gas

Frode Laursens tyske LNG-lastbiler

Frode Laursens tyske LNG-lastbiler. Foto: Frode Laursen

Den nordiske logistikkoncern Frode Laursen fra Vitten nord fra Aarhus har investeret i lastbiler til kørsel på flydende gas. Flydende gas er også kendt som LNG, Liquified Natural Gas, eller LBG, Liquified Bio Gas – flydende metan fra biogas, der kan give helt op til 100 % CO2-reduktion.

Hos Frode Laursen er man meget opmærksom på, at man som logistikvirksomhed er med til at påvirke miljøet – især gennem CO2-udslip. Derfor passer lastbiler, der kører på den mindre CO2-udledende gas, godt til virksomhedens miljøbevidste forretningsfilosofi. Derudover udmærker de gasdrevne køretøjer sig med en meget støjsvag kørsel sammenlignet med dieselmodeller.

Siden februar 2020 har virksomhedens første lastbil på flydende gas, en Scania R 410, kørt i Stockholm-området. Lastbilen har en rækkevidde på omkring 1.100 km per optankning. Erfaringerne med den nye gaslastbil var så gode, at Frode Laursen i juni 2020 købte yderligere fem IVECO S-WAY-lastbiler på flydende gas.

Virksomhedens lastbiler på flydende gas kører mest på svenske og tyske veje, hvor der ikke alene kan tankes den kolde flydende gas, men hvor også rammevilkårene er anderledes end i Danmark i forhold til at fremme anvendelsen af grønne drivmidler.

I Tyskland fx er brændstofudgifterne for LNG omkring 20-25 % lavere end for diesel, og gasdrevne lastbiler fritages for den tyske maut-afgift (afgift for at benytte motorvejene og nogle landeveje) til udgangen af 2023. I Sverige tanker firmaet udelukkende LBG og kører således 100 % CO2-neutralt. Man vil gøre det samme i Tyskland, hvis der er mulighed for at tanke den flydende metan fra biogas.

Hvis der fandtes tankstationer med flydende gas i Danmark, ville man også gerne bruge disse miljøvenlige lastbiler her i landet.